Wednesday, November 21, 2012

Προετοιμασία γιορτινού τραπεζιού (ανανεώνεται συχνά!)

Είτε αυτό λέγεται τραπέζι για το δείπνο των Ευχαριστιών, είτε χριστουγεννιάτικο τραπέζι οι προετοιμασίες παραμένουν πάνω κάτω οι ίδιες (όπως και ο πυρετός που προκαλούν αν δεν προγραμματίστουμε σωστά)..Για να μην αγχωθούμε λοιπόν καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας τι πρέπει να κάνουμε πότε έτσι ώστε να μη φτάσει εκείνη η μέρα και τελικά δεν μπορέσουμε να το ευχαριστηθούμε από την κούραση..

 

Μια εβδομάδα πριν...


Σκεφτείτε ποιους θα καλέσετε και ετοιμάστε μια λίστα.. ειδοποιείστε τον κόσμο και δείτε ποιοι και πόσοι (αυτό σας ενδιαφέρει) θα μπορέσουν να έρθουν.. όταν καταλήξετε κάντε μια βόλτα στα μαγαζιά να χαλαρώσετε και να δείτε τι δωράκια μπορείτε να τους χαρίσετε.. δεν είναι ανάγκη  να είναι κάτι ακριβό.. η κίνηση μετράει!

 

6 μέρες πριν...


Θα θέλατε να τους προσφέρετε κάτι χειροποίητο, όπως μια κάρτα?.. καιρός να το δημιουργήσετε.. μην το αφήσετε για αργότερα.. θα είστε απασχολημένες τις ημέρες που θα έρθουν! Τα αποθέματα της γαλοπούλας πιθανόν να τελείωνουν.. μηπώς θα ήταν καλύτερα να την παραγγείλετε ή νατην αγοράσετε.. Σήμερα είναι μια καλή μέρα.. έτσι για να είστε σίγουρες!!!

 

5 μέρες πριν..


Ώρα για βόλτα στα βιβλία μαγειρικής, στα τεφτέρια και στο ίντερνετ!!!
Αποφασίστε τι θα μεγειρέψετε και ποια συνταγή θα χρησιμοποιήσετε!!! Η λίστα υλικών είναι απαραίτητη.. μην αργείτε.. δημιουργήστε την τώρα!!

 

4μέρες πριν...


Τα υλικά απαραίτητα για αν ξεκινήσετε να μαγειρεύετε.. μήπως πρέπει να πάτε να τα αγοράσετε.. πάρτε τη λίστα σας.. βάλτε το ωραίο σας lip gloss και ξεχυθείτε στα μαγαζιά.. μια βοήθεια από κάποιον θα ήταν καλοδεχούμενη!!!!

 

3 μέρες πριν...


Η γαλοπούλα βγαίνει από την κατάψυξη!!! Απαραίτητο!!!! και μπαίνει στο ψυγείο για να αποψυχθεί με την ησυχία της...

2 μέρες πριν...


Ώρα να περιποιηθείτε τον εαυτό σας.. μήπως να βγάλετε τα φρύδια σας (με την τεχνική της κλωστής!) ή να κάνετε κάποιο scrub.. (ιδέες θα βρείτε εδώ , εδώ, σε δυο αγαπημένα μου blogs!, αλλά και εδώ (και άλλο αγαπημένο) σίγουρα και αλλού βέβαια, αν έχετε κάτι να μου προτείνετε να προσθέσω) ή εκείνη τη μάσκα που παίρνει μόνο 10 λεπτά, ό,τι και αν θέλετε να κάνετε, κάντε το σήμερα!!. Εχετε βρει τι θα βάλετε φαντάζομαι (μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια εννοώ.. δεν θέλετε να ψάχνετε για καλσόν ή τα ταιριαστα αξεσουαρ τη τελευατία στιγμή.. την ίδια μέρα του τραπεζιού ο χρόνος σας για την προσωπική σας προετοιμασία θα είναι ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΈΝΟς!!!)... και όχι μόνο εσείς.. το έτερον  ήμισυ το σκεφτήκατε που τελευταία στιγμή θα θυμηθεί να σας πει ότι θέλει να βάλει το  πουκάμισο που κάθεται αμέριμνο στα ασιδέρωτα.. και αν έχετε και παιδιά εκεί δυσκολεύει το πράγμα.. άντε να πείσεις το παιδάκι σου ότι δεν πρέπει να βάλει εκείνο το μπλουζάκι που φοράει συνέχεια..συζητήστε μαζί του και βγάλτε από κοινού τις αποφάσεις σήμερα.. 

1 μέρα πριν

Αρχίστε το μαγείρεμα.. σίγουρα θα υπάρχουν κάποια φαγητά που μπορείτε να ετοιμάσετε από σήμερα.. κάποιο γλυκό ίσως.. και βέβαια είναι η μέρα που θα βαπτιστεί η γαλοπούλα σας, για να μαριναριστεί κατά την διάρκεια της νύχτας!!! Στρώστε το τραπέζι σας (είναι μεγάλη ανακούφιση να ξυπνάς το πρωι και να βλέπεις το τραπέζι σου στρωμένο!) και φροντίστε το σπίτι σας.. αύριο δεν θα έχετε χρόνο!!! 

Την ίδια μέρα

Ξεκινήστε νωρίς.. Φτιάξτε τη γέμιση και βαλτε τη γαλοπόυλα να ψήνεται.. Στην Ελλάδα λέμε ότι όσα κιλά είναι το βάρος της γαλοπούλας, τόση ώρα θέλει για να ψηθεί. Ο ορθός τροπος υποτιθεται ότι είναι να έχεις θερμόμετρο και όταν δείξει 180 F  στο εσωτερικό του ποδιού, η γαλοπούλα είναι έτοιμη.. άλλα για τις δικές μας συνήθειες μάλλον αυτή μέθοδος θα μας οδηγήσει σε μια στεγνή γαλοπούλα!Αν θέλετε να φτιάξετε ψωμί ξεκινήστε από την προηγούμενη μέρα!





To be continued (check for updates).
Φωτογραφία εδώ!

9 comments:

Κάλη και Κατερίνα από Ανθομέλι said...

Πολύ καλές οι συμβουλές και να σου πω περίπου κι εγώ αυτά κάνω! Αυτά είδα από τους δικούς μου αυτά κάνω κι εγώ
Kathy by anthomeli

elena said...

Πως μ'αρέσουν αυτά τα οργανωτικά! Θα το χρησιμοποιήσω σίγουρα!

Lyriel Bee said...

Έτσι !! Γιατί όλα αυτά θέλουν το προγραμματάκι τους :)
Θα κρατήσω σημειώσεις! Όσο για το challenge με τις φωτογραφίες, είναι πολύ καλή ιδέα!
Δεν ξέρω αν θα το καταφέρω, αλλά ανυπομονώ να βλέπω τα δικά σας!!


Unknown said...

Ακολουθούν και άλλα!!

Unknown said...

Μπορείς να προσπαθήσεις χαλαρά και βλέπεις!! χριστουγεννιάτικες πρέπει να μας βάλεις όμως (και χωρίς την πρόκληση!)... μη μας αφήσεις έτσι.. μου αρέσουν πολύ οι φωτογραφίες σου!!!

Dimitra•Counting SΜiLES said...

Γειά σου ξενιτιμένο κοριτσάκι! Πολύ όμορφες συμβουλές για μένα τουλάχιστον που δεν είμαι και ΗΗΗΗΗΗ σούπερ ντούπερ νοικοκυρά η οργανωμένη.

Κάλη και Κατερίνα από Ανθομέλι said...

Αυτό με τον χαμό του να ετοιμαστείς είναι που μισώ στα τραπέζια. Ειδικά όταν πρόκειται για πάνω από 10 άτομα (το συνηθισμένο μου δηλαδή). Να μυρίζουν τα μαλλιά σου, να τρέχεις να βαφτείς,αλλά να είσαι μούσκεμα, να ντύσεις τα παιδιά και οι υπόλοιποι να έρχονται συνάμενοι-κουνάμενοι με τα καλά τους στην εντέλεια! Ξέρω σε προσγειώνω τώρα! Πάντως όσο και να το μισώ μου αρέσει πολύ να κάνω σπίτι μου τραπέζια. Η να βοηθάω μαμά και αδερφή στα δικά τους. Μαζόχα!
kathy by anthomeli

Memaria said...

Εγώ χρειάζομαι κάποιον να με οργανώνει...προσλαμβάνεσαι..χαχα!!
Μου άρεσε και η ιδέα σου για το challenge, αλλά κι εγώ δεν ξέρω αν θα μπορέσω να ακολουθήσω..ανυπομονώ πάντως να σας βλέπω!!

evonita said...

πολύ μου άρεσαν οι οδηγίες!! θέλει οργάνωση το πράμα!!! χι χι.. :) σε ευχαριστώ πολύ πολύ για το Link.. φιλάκια πολλά!! :)